Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Plast fra kasserte biler gjenvinnes og brukes til nye bildeler

Formac støper om plast fra vrakbiler til nye bilskiltholdere. Produktene er laget av hundre prosent resirkulert plast.

Det startet som et prøveprosjekt for noen år siden i samarbeid med noen ledende bilprodusenter og andre bransjeaktører med på laget. I dag ruller det mange biler rundt i Norden med hundre prosent resirkulerte bilskiltholdere laget av gjenvunnet plast fra kasserte biler. «The Sign» heter prosjektet som ganske enkelt demonstrerer hvordan man kan bruke plast fra vrakbiler til å lage nye produkter.

Som kjent er plast et rimelig materiale som med enkelthet kan brukes om igjen til mange forskjellige produkter. Men det er en prosess fra den kasserte bilen til plasten kan støpes til noe nytt.

Slik foregår gjenvinningen
I Formacs produkt brukes det plast fra kasserte støtfangere. Biloppsamlerne plukker av støtfangerne og leverer dem videre til sin hovedoperatør. Formac har avtale med Stena Recycling, en gigant i svensk gjenvinningsbransje, som også brukes av norske biloppsamlere.

Hovedoperatøren kverner støtfangerne til cirka fem millimeter store fragmenter. Plastfragmentene selges videre til plaststøperier som kan bruke materialet til nye plastprodukter, for eksempel til Formacs bilskiltholdere.

Se hvordan det foregår i Formacs kretsløp

Ble tidligere energigjenvunnet
Et steg framover kan man med trygghet si om denne prosessen. I stor grad har plast fra kasserte biler blitt sendt til energigjenvinning, det vil si blitt brent og bidratt som energioverskudd. Med dette kretsløpet sikrer bransjen at plasten blir brukt om igjen – og de nye produktene fra den resirkulerte plasten kan selvfølgelig også gjenvinnes når de er klare for kassering.

EUs krav
Formacs visedirektør, Jacob Hermansson, påpeker at mulighetene med plast er mange. Men også at:
– Plast kan påvirke naturen negativt hvis vi ikke tar ansvar og håndterer materialet på en skikkelig måte. Derfor har vi på Formac besluttet oss for å ta vår del av ansvaret og arbeide enda hardere for å minske miljøavtrykket vårt.
– De nye bilskiltholderne er testet og vil bli lansert for markedet – personbiler – i løpet av våren 2023, sier han.

Bilprodusenter var tidlig ute
Volvo tok allerede i 2018 grep om resirkulert plast i sine biler. De annonserte da at alle nye biler innen 2025 skal inneholde minst 25 prosent gjenvunnet plast.
Tunnelkonsoller, gulvtepper, seter, lydisolasjonen – og bilskiltholdere, er aktuelle bildeler som Volvo vil lage av gjenvunnet plast.

EUs planer
The Sign passer bra inn i EUs planer om plastkrav, som på et tidspunkt vil bli implementert i hele EU og EØS gjennom det kommende plastdirektivet og gjennom de skjerpede reglene om ombruk.

Les mer: Plastgjenvinning i fremtiden
Les mer om sirkulærøkonomi
Les mer: EU og plast

Flere
artikler