Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Bilglass + Glava: – En solskinnshistorie

Bilglass fra Norsk Gjenvinning Øra (NG) blir renset, knust og sendt direkte til produksjonen av Glavas isolasjonsmatter. I fjor var det prøveprosjekt. I dag er det en suksesshistorie.

Det startet som et prøveprosjekt i 2015. NG satte opp et system og skaffet verktøy som enkelt og raskt fikk ut glass fra de kasserte bilene de håndterer ved anlegget.
Bilglasset ble deretter en integrert del av glass-råstoffproduksjonen på anlegget.
Men det spesielle med NGs prosjekt var ikke viljen til å gjenbruke bilglass mer direkte, logistikken i anlegget eller spesialverktøyet som fikk ut glasset på et par minutter.
Det spesielle med NG og Glavas prosjekt er, at det gir gevinst for både miljø, samfunn og næringsliv – og at råvarene går så å si rett fra Øra til produksjonen hos Glava i Askim.

 

ora

– Stjerne-eksempel
Vi utnytter kassert glass som råvare hos en lokal industribedrift; det reduserer Glavas behov for å importere råvarer fra andre land, samtidig som NG får redusert andelen glass til deponi. Det gir også lavere kostnader for begge virksomhetene, sier Key Account Manager i Norsk Gjenvinning-konsernet, Christine T. Meisingset.
– Dette er et stjerneeksempel på et sirkulær økonomi-prosjekt! Det startet med fem arbeidsplasser. I 2016 er det nå ti fulltids ansatte på NG Øra som driver med glass og bilglass.

LES MER OM GJENVINNING AV BILER

Marketing og kommunikasjonssjef i Glava Per Stræde er helt enig.
– Glava har brukt returglass i mange år, men det nye er det som skjer på Øra. Vi er kjempefornøyd. Logistikken er effektiv, og vi får en ren og god råvare. En stor andel av råvaren kommer nå fra det nye anlegget på Øra.
Glava har investert betydelig beløp i et nytt knuse- og sikteanlegg for bilglassruter som er plassert inne på NG sitt område på Øra. Avtalen er at NG drifter anlegget og produserer råvare til Glava i Askim, forteller Stræde.

– Alt bilglass blir isolasjon
Fagsjef glass Ronny Andresen hos NG på Øra bekrefter at prosjektet er en formidabel suksess.
– Alt glassrelatert vi leverer fra Øra har en økning, forteller Ronny Andresen.
– Vi hadde et oppfølgingsmøte med Glava i forrige uke: «Råvarene er prima» sa de.
Han forteller at prosjektet har vært krystallklart fra dag én: Alt glass fra bil skal gå direkte inn i Glavas produksjon.
I prøvefasen ble det tidlig klart at glass fra biler er veldig rent. Det vil si at det er godt egnet for Glava. Men glasspulveret som leveres til Glava, er en blanding av vindusglass fra hus og bilglass.
– Vi blander bilglass og vindusglass for å få nok råstoff, sier Andresen.

isolasjon_plate_lambda_38_glava

Investert hos biloppsamlerne
– Vi jobber aktivt med dem som skifter ut bilglass: Riis Bilglass, Hurtigruta og har laget avtaler med dem slik at glasset går tilbake og blir islolasjon.
– Vi har også kontaktet dem som selger busser, og begynt å få inn glass fra dem også.

I Oslo samles det inn glass av forskjellige kvaliteter som samkjøres og leveres hit til Øra. Derfor er det vanskelig å konkretisere volum på det som bare er tatt ut fra biler, sier Ronny Andresen.
Han forteller at NG har investert i utstyr for å ta ut bilglass ved mange av NGs biloppsamlingsplasser
– Det sendes også til oss, sier han.
Men det helt er utvilsomt at det har økt og skapt flere arbeidsplasser på Øra.
– Ja dette har vært en god økning i bilglass for oss, sier Ronny Andresen.

Et flott og fornuftig prosjekt
– Samarbeidet mellom NG og Glava er et godt eksempel på at et meget godt miljøtiltak også kan skape vekst og arbeidsplasser, sier direktør Erik Andresen i Autoretur AS.
– Å gjenbruke materialene direkte er det mest miljøvennlige. På Øra går bilglasset direkte fra pulverisering til produksjon av isolasjonsmatter. Kortreist og meget miljøvennlig.
At NG ser ut til å ha skapt arbeidsplasser rundt dette, er en kjempebonus det samme gjelder Glava som får tilgang på lokal råvare, sier Andresen.
Autoretur AS har ansvaret for å gjenvinne alle norske kjøretøy.

Se video: Slik tar man ut glass fra kasserte biler:

Flere
artikler