1. Elbilen eller hybridbilen leveres til vraking
Når bilene er klare for kassering, leveres de til en av landets mange biloppsamlingsplasser.
2. Farlig avfall fjernes
Biloppsamleren miljøsanerer bilen – alt farlig avfall blir fjernet.
3. Høyenergibatteriene sjekkes for skader – og tas ut
Dersom det er skader på batteriet, settes det til overvåking på en brannsikker plass.
Hvis det ikke er skader, tas batteriet forskriftsmessig ut av bilen og sendes videre fra biloppsamleren til et fragmenteringsverk.
4. Transporteres til fragmenteringsverk
Batteriet pakkes forskriftsmessig og transporteres som farlig gods til Batteriretur Høyenergi AS i Fredrikstad eller Sandefjord.
5. Batteriet lades helt ut
Hos Batteriretur Høyenergi AS blir batteriet ladet helt ut. Strømmen fra batteriene bli brukt om igjen.
6. Elbil-batteriene demonteres
Når høyenergibatteriene er helt tomme for strøm, demonteres de.
7. Elbil-batteriets deler gjenvinnes
Alle komponentene i høyenergibatteriet, utenom selve battericellene; kabler, plastdeler, kobberkoblinger, elektronikk og batterikassen, som ofte er i aluminium, tas av og sorteres. De går til vanlig gjenvinning, materialene sorteres og selges som ny råvare.
8. Battericellene gjenvinnes
Bare kjernen i batteriet, battericellene er igjen. De utladede battericellene sendes inn i et fragmenteringsverk. For eksempel ved Batteriretur sin partners nye fragmenteringsverk for høyenergibatteri på Øra. Batteriet knuses og kvernes. De ulike materialene inne i battericellene, virkestoffene og de sjeldne metallene ender opp som et svart pulver: Black Mass.
Black Mass inneholder alle de viktige og svært verdifulle metallene fra batteriet (for eksempel: litium, kobber, sink, kadmium, nikkel, kobolt m.fl.).
9. Black mass raffineres
Massen selges videre og foredles av spesialister som kan skille ut de ulike metallene. Det vil si at de ulike sjeldne metallene sorteres ut i rene fraksjoner. Litium for seg, kobolt for seg og så videre.
10. De sjeldne metallene brukes om igjen
De sjeldne metallene fra de gjenvunnede høyenergibatterier selges videre og brukes i nye produkter. For eksempel i nye elbil-batterier.
Dette er Autoreturs rolle i gjenvinning av høyenergibatterier

Autoretur AS er eid av Bilimportørenes Landsforening (BIL). På vegne av alle som importerer nye og brukte biler, samler non-profitselskapet Autoretur inn og gjenvinner vrakbiler. Det er Miljødirektoratet som har gitt Autoretur, som den eneste i Norge, konsesjonen og godkjenning som landsdekkende returselskap. Du kan lese mer detaljert om det i denne artikkelen.
Samler inn elbil-batterier fra hele Norge
Ansvaret for å samle inn alle bilene inkluderer selvfølgelig også høyenergibatteriet i bilene. De vanlige batteriene, for eksempel blybatteriene, gjenvinnes på ordinært vis. Mens høyenergibatterier i elbiler og ladbare hybrid-biler, må samles inn, fraktes, demonteres og gjenvinnes under strenge regler, forskrifter og lover. Se for eksempel her DSB sin brosjyre om håndtering av litium-batterier.
Biloppsamlerne gjør jobben – etter boka
I Norge er det cirka 140 biloppsamlere (BOPer) som samler inn kasserte kjøretøy. De tar selvsagt også i mot el- og hybridbiler med høyenergibatterier. Da starter prosessen med å gjenvinne elbilbatteriet.
BOP-ene tar ut høyenergibatteriet – etter forskriftene, pakker det ned og transporterer det – også forskriftsmessig – til Batteriretur Høyenergi AS. Dette selskapet er deleid av Autoretur og Bilimportørene og er opprettet for å gjenvinne høyenergibatteriene fra norske vrakbiler.

Livsfarlige batterier
Høyenergibatterier har svært høy spenning. Det er derfor en omfattende og potensielt farlig prosess å demontere et høyenergibatteri. De siste årene har landets mange biloppsamlere og deres ansatte fått omfattende opplæring i håndteringen av de potensielt livsfarlige batteriene. Bilbransjen, biloppsamlerne, myndigheter og andre aktører har også jobbet intenst for å et godt og sikkert regelverk rundt håndtering av høyenergibatteriene fra norske vrakbiler.
Strenge gjenvinningskrav
Siden de norske myndighetene og EU har gjenvinningskrav for vrakbiler, gjelder dette også høyenergibatteriene. Kravene er at minst 95 prosent av bilen skal gjenvinnes (gjenvinningsgrad) og at minimum 85 prosent av materialene i bilen skal gjenvinnes (materialgjenvinninsgrad).
Hvorfor samler vi inn og gjenvinner høyenergibatterier?

Alle som produserer elbiler og hybridbiler (bilprodusentene), har et såkalt produsentansvar. Det betyr at bilprodusentene har ansvar for å ta bilen ut igjen av markedet når den har gått sin siste mil, og gjenvinne hele bilen, også høyenergibatteriet. Dette gjør vi fordi vi vil bruke materialene i batteriene etter at høyenergibatteriene er kassert eller at batteriet vil gå til ombruk i en annen applikasjon.
Produsenten av el- eller hybrid-bilen har altså ansvaret for å ta høyenergibatteriet ut av markedet og gjenvinne det eller sende det til ombruk etter gjeldende regelverk, slik at materialene i batteriet går inn i kretsløpet igjen.