Hydro satser stort på en produktserie med gjenvunnet aluminium – med metall fra norske vrakbiler. Ved å bruke resirkulerte materialer, reduseres energibruken drastisk. Det er godt nytt for miljø og klima.
Vrakmetall brukes om og om igjen. I mange år har de ulike vrakmetallene fra norske biler, gått tilbake i produksjon av nye ting. Hovedsakelig har det vært snakk om jern og stål, men også aluminium.
I år 2000 brukte vi cirka 100 kilo aluminium i hver bil i gjennomsnitt. I dag er vi oppe i 180 kilo per bil.
Med den voldsomme veksten i antallet elbiler de siste årene, har også bruken av aluminium i bilene økt. Nesten en halv million elbiler ruller nå på norske veier.
– Særlig fordi aluminium er velegnet til bruk i batterikassene, forteller Kristin Karlstad i Hydro.
– Aluminiumet i batterikassen beskytter cellene mot sammenstøt og skader, samtidig som det bidrar til temperaturkontroll inne i batteriene.
I tillegg er den lave vekten til metallet et viktig tiltak for å redusere bilenes totalvekt og bidra til lengre rekkevidde, sier Karlstad.
– Aluminium er ett fantastisk materiale med ett bredt spekter av bruksområder. Aluminium har for eksempel lenge blitt brukt i produksjon av bildeler, sier hun.
Økning i mengden aluminium i biler: (illustrasjon Hydro)

Nye produkter inneholder metall fra skrapbiler
Hydro bruker i dag skrap fra mange forskjellige typer produkter, blant annet fra gamle biler og bygninger i sine resirkuleringsstrømmer.
– Mens det i dag benyttes mest skrap fra gamle bygninger, har vi tro på at det fremover vil bli en økende andel av skrap fra gamle biler i vår produksjon, sier Karlstad.

Produktserie med gjenvunnet aluminium
Norsk Hydro lanserte nylig en produktserie med resirkulert, brukt aluminium.
– Hydro «CIRCAL 75R» er et produkt der vi garanterer at minimum 75 prosent av produktet har utgangspunkt i gammelt skrap som resirkuleres, forteller Karlstad.
– Produktet og prosessene bak produktet er dokumentert og støttes med en tredjepartssertifisering fra DNV. En miljødeklarasjon (EPD) er også tilgjengelig for å dokumentere det lave karbonfotavtrykket til produktet.
– For å imøtekomme behovene for lavt fotavtrykk på primæraluminium fra norske støpeverk, har Hydro etablert produktet «Hydro REDUXA 4.0».
I det produktet dokumenterer vi også prosessene på samme måte.
Fremover er det planlagt å bruke skrap også ved primærproduksjonsverkene.
På sikt vil man da lansere «Hydro REDUXA 3.0» og i neste omgang 2.0; produkter med stadig lavere karbon fotavtrykk, sier hun.

Gjenbrukt aluminium er energibesparende
Ved resirkulering av aluminium brukes bare rundt fem prosent av energien som benyttes ved primærproduksjon.
– Det er derfor utrolig viktig for verdens bærekraft å bygge opp gode verdikjeder der også vanskelige skrap typer og skrap fraksjoner kan resirkuleres til høyverdige produkter, sier Karlstad.
– På denne måten bruker man mindre energi, reduserer akkumulering av skrap og uttømning av planetens ressurser. Hydro har derfor satt seg fore å grave dypere i «skraphaugen».

Bedre sortering
– Når et gammelt produkt skrapes, er det ofte blandet med andre materialer. I tillegg er det ofte overflatebehandlet eller tilsmusset.
For å få høyverdige produkter fra «vanskelige» skrapkilder må derfor sorteringsprosessene håndtere dette.
I dag utvikles og implementeres stadig mer avansert teknologi for å sortere metallene. I tillegg til de tradisjonelle sorteringsprosessene snakker vi i dag om røntgen- og laser sorteringsteknologier, sier hun.
Kunder spør om miljøvennlige produkter
– For å få god fart i resirkuleringen er det viktig at kundene etterspør miljøvennlige produkter, sier Karlstad.
– Og det gjør de i økende grad. Det etterspørres både materialer med høyt resirkulert innhold og materialer med lave karbonfotavtrykk.
For å møte denne etterspørselen har Hydro gått i front med å utvikle miljøvennlige produkter, sier hun.
Slik gjenvinnes aluminium (Video fra Hydro)